Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Nedir?
Türkiye’de her yıl farklı uyruklara mensup çifte vatandaşlığa sahip yaklaşık 10 bin üniversite hazırlık öğrencisi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavına (YÖS) girmektedir. YÖS sınavına giren bu öğrenciler, sınav sonuçlarına göre Türkiye’deki üniversitelere başvuruda bulunabilir ve aldıkları puanlara göre kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Öğrenciye Hangi Alanlardan Sorular Sorulur?
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi olmak üzere iki farklı bölümden oluşur. Temel Öğrenme Becerileri Testi; matematik, geometri ve sembolik ifadeler üzerine olurken Türkçe Testi isteğe bağlı olarak cevaplanır.
Temel Öğrenme Becerileri Testi İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde soruluyor.
Adayların soyut düşünme güçlerini ölçen Temel Öğrenme Becerileri Testi puanı, üniversitelerin öğrenci kabulünde esas aldıkları puan türüdür. Adayların bu test türünden aldıkları puanlar hesaplanır ve puan sıralamasına göre lisans veya ön lisans bölümlerine kabuller gerçekleşir.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavları’nda yer alan Türkçe Testi ise üniversite programlarına girişlerde dikkate alınmaz. Üniversiteye kabul edilmiş öğrencilerin cevapladığı Türkçe Testi soruları; öğrencilerin yeterli Türkçe bilgisine sahip olup olmadığını ölçer. Bu sınavdan belirlenen puanı alamayan öğrenciler bölüm derslerine geçmeden önce bir yıl süreyle Türkçe hazırlık programına katılırlar. Ertesi yıl tekrar girecekleri sınavlarda başarılı olurlarsa bölümlerine geçiş hakkı kazanırlar.
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Başvuru Koşulları
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olması ya da mezuniyetine bir yıl kalmış olması gerekir.
Efor Eğitim Tüm Öğrencilere Başarılar Diler…